Δευτέρα 20 Μαΐου 2013

1η Ετήσια Επιστημονική Ημερίδα Eurosilicone για τον Καρκίνο του Μαστού








Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η ημερίδα που διοργάνωσε η εταιρεία Eurosilicone με θέμα «Πρόληψη & Έγκαιρη Διάγνωση για τον Καρκίνο του Μαστού / Σύγχρονη προσέγγιση στην Αποκατάσταση Μαστού», τo Σάββατο 18 Μαΐου 2013 υπό την αιγίδα της εταιρείας Γερμανός ΑΕ και του Athens Beverly Hills Medical Group.
Εκλεκτοί προσκεκλημένοι είχαν την ευκαιρία να ακούσουν, στο χώρο του
Athens Beverly Hills Medical Group, εξειδικευμένους ιατρούς από διάφορες ιατρικές ειδικότητες δίνοντας μια συνολική προσέγγιση στο πρόβλημα του καρκίνου του μαστού:
*      Δρ. Φιορίτα Πουλακάκη (Χειρουργός Μαστολόγος):
Πρόληψη & Έγκαιρη Διάγνωση Καρκίνου του Μαστού

*      Δρ. Στεφανί Χριστοδούλου (Ψυχό-ογκολόγος):
Πρόληψη & Ψυχολογική Υποστήριξη Γυναικών με Καρκίνο του Μαστού

*      Δρ. Δημήτρης Τέντης (Πλαστικός & Επανορθωτικός Χειρουργός):
Επανορθωτική Χειρουργική Μαστού μετά από Μαστεκτομή

*      Δρ. Αθανάσιος Αθανασίου (Πλαστικός Χειρουργός):
Αισθητική Αποκατάσταση Μαστού

Στη χώρα μας υπολογίζεται ότι εμφανίζονται κάθε χρόνο περίπου 4500 νέες περιπτώσεις καρκίνου του μαστού, ενώ περίπου 1500 Ελληνίδες πεθαίνουν ετησίως από τη νόσο. Στατιστικά, 1 στις 8 γυναίκες θα εμφανίσουν κάποια στιγμή στη ζωή τους καρκίνο του μαστού. Η αυτοεξέταση, η τήρηση υγιούς τρόπου ζωής &



διατροφής, σε συνδυασμό με τακτικές σύγχρονες διαγνωστικές απεικονιστικές εξετάσεις καθίστανται παραπάνω από απαραίτητες να υιοθετηθούν από όλες τις γυναίκες.
Κατά τη διάρκεια των ομιλιών τέθηκαν ερωτήματα προς τους ομιλητές, ενώ τονίστηκε ο σημαντικός ρόλος της έγκαιρης διάγνωσης και σωστής ψυχολογικής αντιμετώπισης του καρκίνου του μαστού.
Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε η Δρ. Φιορίτα Πουλακάκη, Χειρουργός Μαστού,  «μεγάλο ενδιαφέρον εκδηλώθηκε για τις ομάδες υψηλού κινδύνου και το γονιδιακό έλεγχο BRCA1 & BRCA2. Σε συνδυασμό με τη σωστή και ολοκληρωμένη πρόληψη, όλες οι γυναίκες πρέπει να κινητοποιηθούν να εξεταστούν και να ωφεληθούν από την έγκαιρη διάγνωση των παθήσεων του μαστού.»
Σημαντική όμως είναι η ψυχολογική αντιμετώπιση τόσο για την πρόληψη (που αφορά όλες τις γυναίκες) όσο και για την περίπτωση που μια γυναίκα διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε η Δρ. Στεφανί Χριστοδούλου, Ψυχοογκολόγος- Ψυχοθεραπεύτρια «κάθε γυναίκα 20 ετών και άνω χρειάζεται να εντάξει στην καθημερινότητά της τον προληπτικό έλεγχο για τον καρκίνο του μαστού που αντιστοιχεί στην ηλικία της. Ο φόβος είναι ένα συναίσθημα που στη συγκεκριμένη περίπτωση επηρεάζει αρνητικά τις συμπεριφορές υγείας που υιοθετούμε. Αντιθέτως, η αντίληψη ότι έχουμε κι εμείς έλεγχο πάνω στην υγεία μας, μας προδιαθέτει για μια πιο ενεργή στάση και μας υπενθυμίζει ότι το να είμαστε υγιείς εξαρτάται και από εμάς τις ίδιες.»
Στο πολύ σημαντικό θέμα της αποκατάστασης μαστού μετά από μαστεκτομή, ο Πλαστικός & Επανορθωτικός Χειρουργός, Δρ. Δημήτρης Τέντης, τόνισε: «Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί ένα πάντα επίκαιρο ιατρικό πρόβλημα που αφορά κάθε γυναίκα. Η πρόληψη, έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία του οφείλουν να βρίσκονται στο επίκεντρο της ενημέρωσης.  Δεν μπορεί να απουσιάζει ωστόσο από μια εκστρατεία ενημέρωσης η αναφορά στην ανάγκη αποκατάστασης του μαστού μετά




από μαστεκτομή, αφού η αποκατάσταση αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του θεραπευτικού σχεδιασμού. Τη δυνατότητα αυτή προσφέρει η Πλαστική Χειρουργική με τη βοήθεια της βιοτεχνολογίας και των σύγχρονων τεχνικών αυτόλογης μεταμόσχευσης ιστών. Ο καρκίνος του μαστού είναι ένα πρόβλημα με πολύπλευρες προεκτάσεις και πρέπει πάντα να προσεγγίζεται από ιατρική ομάδα πολλών ειδικοτήτων και όχι από μεμονωμένες ειδικότητες.»
Στο θέμα της απόφασης για μαστεκτομή στην περίπτωση που η ασθενής διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού, ο πλαστικός χειρουργός Δρ. Αθανάσιος Αθανασίου ανέλυσε όλες τις σύγχρονες τεχνικές αποκατάστασης μαστού αλλά και μίλησε για την πρόοδο που έχει γίνει στις επιλογές των ενθεμάτων, δηλώνοντας χαρακτηριστικά:
«Η επιστήμη της πλαστικής χειρουργικής με τις σύγχρονες τεχνικές της έχει βοηθήσει πάρα πολλές γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε μαστεκτομή να αποκαταστήσουν την εικόνα του στήθους τους. Μέχρι πριν από κάποια χρόνια επικρατούσε η άποψη ότι η επέμβαση για αποκατάσταση μπορεί να προκαλέσει μεταστάσεις ή να αποκρύψει τυχόν υποτροπή. Σήμερα αυτό έχει καταρριφθεί εντελώς. Οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται είναι ασφαλείς και οι απεικονιστικές τεχνικές επιτρέπουν την ασφαλή παρακολούθηση της ασθενούς μετά από επέμβαση αποκατάστασης μαστών. Έτσι, όλο και περισσότερες γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε μαστεκτομή ξαναβρίσκουν στην κυριολεξία τον εαυτό τους και συνεχίζουν κανονικά τη ζωή τους χωρίς να αισθάνονται άσχημα για την εικόνα τους και τη θηλυκότητά τους.
Βάσει διεθνών πρωτοκόλλων, στο Athens Beverly Hills Medical Group, κατά τον προγραμματισμό οποιασδήποτε χειρουργικής επέμβασης στο στήθος, προηγείται κλινική εκτίμηση και αξιολόγηση από τη συνεργαζόμενη εξειδικευμένη μονάδα μαστού, που περιλαμβάνει ιατρούς πολλών ειδικοτήτων, δίνοντας έτσι στην ασθενή μια «ολιστική» προσέγγιση αντιμετώπισης του καρκίνου του μαστού.
Ολοκληρώνοντας την 1η Ετήσια Ημερίδα για τον Καρκίνο του Μαστού, ο πλαστικός χειρουργός Δρ. Αθανάσιος Αθανασίου, δήλωσε: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους ιατρούς που συμμετείχαν, την εταιρία Eurosilicone για τη διοργάνωση,  αλλά και το κοινό που αγκάλιασε αυτή την πρωτοβουλία, τονίζοντας ότι υπάρχουν σήμερα τρόποι να πολεμήσουμε τον καρκίνο του μαστού, αρκεί να είμαστε προσεκτικοί στο θέμα της πρόληψης, βοηθώντας έτσι την έγκαιρη διάγνωσή του,  και να γίνεται σωστά η αντιμετώπισή του.»
 


Πληροφορίες:
  • Επόμενη Ημερίδα για τον Καρκίνο του Μαστού: 1η Ιουνίου 2013, στο Πολιτιστικό Κέντρο Αθηνών – διοργάνωση εταιρεία Eurosilicone.
  • Εταιρεία Γερμανός Υγειονομική Φροντίδα ΑΕ αποκλειστικός αντιπρόσωπος εταιρεία Eurosilicone
    Τηλ.: 210 52 21 210, 69 84 77 90 68, Υπεύθυνη Τμήματος Πλαστικής Χειρουργικής : κα.
    Chams Kharrouf
  • Athens Beverly Hills Medical Group: Έλλη Μίχου – Υπεύθυνη Επικοινωνίας & Δημοσίων Σχέσεων, τηλ. 210 8949090, michou@athens-beverlyhills.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου