Πέμπτη 15 Μαΐου 2014

Μήνυμα για την πρόληψη της παιδικής κακοποίησης με αφορμή την διεθνή ημέρα της οικογενείας





Με αφορμή την 15η Μαΐου, Διεθνή Ημέρα της Οικογένειας η Δέσποινα Συγγελάκη, Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Ηρακλείου Κρήτης στέλνει το παρακάτω μήνυμα εστιάζοντας στην  πρόληψη και αντιμετώπιση της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών:

Σας καλούμε όλους να ενημερωθείτε υπεύθυνα και να συμβάλετε ενεργητικά στην προσπάθεια για την αποτροπή του φαινομένου της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών. Οφείλουμε όλοι μαζί να εντείνουμε τις προσπάθειές μας. Με γνώση κι ευαισθησία, με συνεχή προσπάθεια και συντονισμό με τους αρμόδιους φορείς. Ως γονείς, ως εκπαιδευτικοί, ως κοινωνία το οφείλουμε στα παιδιά μας.
Ο Δήμος Ηρακλείου είναι πρωτοπόρος στην Ελλάδα και την Ευρώπη στην προσπάθεια πρόληψης της παιδικής κακοποίησης, συμμετέχοντας ενεργά στην εκστρατεία του Συμβουλίου της Ευρώπης με τίτλο «Ένα στα Πέντε», όσο και το ποσοστό των παιδιών  - θυμάτων, διοργανώνοντας πλήθος δράσεων πρόληψης, ενημέρωσης κι ευαισθητοποίησης για εκπαιδευτικούς, γονείς και παιδιά. Επισκεφθείτε τις ιστοσελίδες  www.heraklion.gr/paidi και www.facebook.com/paidikikakopoiisi, όπου θα βρείτε το παιδικό παραμύθι «Κίκο και το χέρι», το έντυπο οδηγιών προς τους γονείς και άλλο υλικό. Συνεχίζουμε με συνέπεια κι αξιοποιώντας την επιστημονική γνώση την προσπάθειά μας για να προστατέψουμε ό,τι πιο πολύτιμο έχουμε: τα παιδιά μας!
Με εκτίμηση
Δέσποινα Συγγελάκη
Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Δήμου Ηρακλείου
Δικηγόρος Msc
Οδός 1878 αρ. 4 Ηράκλειο
τηλ. 2810229213, κιν. 6977778728, fax 2810333347
Ενημερωτικό Σημείωμα:
Η αφορμή της ενεργού συμμετοχής του Δήμου Ηρακλείου στην εκστρατεία για την πρόληψη και αποτροπή της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών δόθηκε από τα εξαιρετικά δυσάρεστα γεγονότα ομαδικής σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στο Ρέθυμνο το 2011. Από το Δεκέμβριο του 2011 η Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής φιλοξένησε, συνεργάστηκε με τους εκπροσώπους του Συμβουλίου της Ευρώπης, της Βουλής και του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού και διοργάνωσε με μεγάλη συμμετοχή κόσμου εκδήλωση ενημέρωσης κι ευαισθητοποίησης.
Από το Σεπτέμβριο του 2012 σε συνεργασία με εξειδικευμένους παιδοψυχιάτρους, ψυχιάτρους, ψυχολόγους και εκπαιδευτικούς διοργανώσαμε ημερίδα επιμόρφωσης των δασκάλων και νηπιαγωγών του Ηρακλείου, εκπαίδευση του προσωπικού των κοινωνικών υπηρεσιών, ημερίδα για το προσωπικό των παιδικών σταθμών του δήμου, ενημερωτική εκδήλωση για τους γονείς των παιδιών των παιδικών σταθμών, συναντήσεις με συλλόγους γονέων.
Παράλληλα μεταφράσαμε και τυπώσαμε το παιδικό παραμύθι «Κίκο και το χέρι» και το έντυπο οδηγιών προς τους γονείς, επιχειρώντας να δώσουμε ένα εργαλείο στους γονείς για να μπορέσουν να εξηγήσουν στα παιδιά πώς να προστατεύονται και να αποτρέπουν το κακό άγγιγμα, το κακό μυστικό. Το παραμύθι και οι οδηγίες διανεμήθηκε σε περισσότερα από 12.000 αντίτυπα σε όλα τα νηπιαγωγεία και τους παιδικούς σταθμούς, δημοτικούς και ιδιωτικούς, του Δήμου μας, ώστε κάθε παιδί και κάθε γονιός να μπορεί να ενημερωθεί. Τέλος αναρτήσαμε όλο το πλήρες ενημερωτικό υλικό στη σελίδα www.heraklion.gr/paidi, ενώ δημιουργήσαμε τη σελίδα www.facebook.com/paidikikakopoiisi για να έχουν όλοι πρόσβαση στις σημαντικές οδηγίες προστασίας των παιδιών και για να διαδώσουμε το μήνυμα.    
Σύμφωνα με  έρευνες του Συμβούλιου της Ευρώπης, ένα στα πέντε παιδιά είναι θύμα σεξουαλικής κακοποίησης, στατιστικός αριθμός του Συμβουλίου της Ευρώπης, που οριοθετεί το μέγεθος του ιδιαίτερα σημαντικού αποτρόπαιου φαινομένου της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών. Η σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών περιλαμβάνει βίαιη και επιθετική συμπεριφορά ή ενέργεια εναντίον ατόμων κάτω των 18 ετών, η οποία προκαλεί βλάβη, τραύμα, πόνο, φόβο στο παιδί και επηρεάζει την ομαλή ψυχοκοινωνική του ανάπτυξη, ενώ παράλληλα έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες, που επηρεάζουν πολλές πτυχές της ζωής του.
Ο Κανόνας των Εσωρούχων
Κανείς δε μπορεί να αγγίξει ή να χαϊδέψει το παιδί στα σημεία του σώματος του, που συνήθως καλύπτονται από τα εσώρουχα τους. Και ούτε τα παιδιά επιτρέπεται να αγγίξουν το σώμα άλλου σε αυτά τα σημεία.
Ο Κανόνας είναι επίσης χρήσιμος γιατί βοηθάει να εξηγήσουμε στα παιδιά ότι το σώμα, τους ανήκει, ότι υπάρχουν καλά και κακά μυστικά και ότι υπάρχει καλό αλλά και κακό χάδι ή άγγιγμ
α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου